Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

Εκλεψαν κειμήλια από την Μάχη της Κρήτης από την Στοά Μακάσι

Σοκ στην τοπική κοινωνία της Κρήτης προκάλεσε η αποκάλυψη ότι αφαιρέθηκαν μέσα από την Στοά Μακάσι, στα ενετικά τείχη του Ηρακλείου, κειμήλια και όπλα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και ειδικά της Μάχης της Κρήτης και της Αντίστασης που βρίσκονταν αποθηκευμένα εκεί.

Ανθρωποι του Δήμου Ηρακλείου που επισκέφθηκαν το χώρο διαπίστωσαν ότι ο χώρος είχε παραβιαστεί και οι προθήκες είχαν σπάσει, προκειμένου να αφαιρεθεί άγνωστος αριθμός αντικειμένων, όπως γράφει το cretalive.

Τα αντικείμενα από την περίοδο της Κατοχής παραχωρήθηκαν στο δήμο Ηρακλείου, το 1992 οπότε αποφασίστηκε η λειτουργία Μουσείου για τη Μάχης της Κρήτης. Το 1994 το Μουσείο λειτούργησε σε ημιυπόγειο επί της οδού Δουκός Μποφόρ, σε ένα κτίριο ακατάλληλο που είχε πλημμυρίσει, ενώ το 2013 τα αντικείμενα μεταφέρθηκαν στη Στοά Μακάσι, η οποία έκτοτε δεν έχει λειτουργήσει.

Απογοητευμένοι από την απραξία σε σχέση με το Μουσείο, οι απόγονοι των αντιστασιακών που δώρισαν αντικείμενά τους, είχαν αρχίσει να ζητούν να τους επιστραφούν τα αντικείμενα.

H ΕΛΑΣ πραγματοποιεί ήδη έρευνες για την υπόθεση και μάλιστα έχει κληθεί να καταθέσει η αντιδήμαρχος Ηρακλείου Αριστέα Πλεύρη, που λίγες ημέρες νωρίτερα είχε διαπιστώσει τις άθλιες συνθήκες που επικρατούσαν στο χώρο.
http://www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: