Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016

Μας προκαλούν πολλαπλώς οι Τούρκοι για τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα.Προκαλεί δε εντύπωση ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έδωσε καμία απάντηση στις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου πρέσβη, ενώ φρόντισε να υποβαθμίσει το θέμα.


Η ενδοτική στάση που κράτησε από την αρχή η Eλληνική κυβέρνηση έναντι του καθεστώτος Ερντογάν, όσον αφορά το αίτημα για την απέλαση των οκτώ στρατιωτικών που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα, έφερε το αναμενόμενο αποτέλεσμα: την αποθράσυνση της τουρκικής πλευράς, η οποία ξεκίνησε με πιέσεις και έφθασε σε συγκαλυμμένες απειλές από τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα.
Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην Αθήνα ο πρέσβης Κερίμ Ουράς, προειδοποίησε ότι ενδεχόμενη απόφαση της Δικαιοσύνης να μην εκδώσει τους οκτώ στρατιωτικούς στην Άγκυρα, δεν θα βοηθήσει τις διμερείς σχέσεις με την Αθήνα.
Δεσμεύτηκε δε για διαφανή και δίκαιη δίκη των οκτώ στρατιωτικών. Κάτι που βέβαια ακούγεται σαν κακόγουστο αστείο, από την στιγμή που οι τουρκικές αρχές τους έχουν ήδη στιγματίσει σαν πραξικοπηματίες, ο Ερντογάν έχει εξαπολύσει πογκρόμ κατά των πολιτικών του αντιπάλων και προετοιμάζει την επαναφορά της θανατικής ποινής. 
Ενώ η τουρκική κυβέρνηση αυξάνει την πίεση προς την Αθήνα ώστε να αποτρέψει άλλα στελέχη του στρατού που διώκονται στην Τουρκία, να ζητήσουν άσυλο στην χώρα μας, είναι σαφές ότι ο Ουράς υπερέβη τα εσκαμμένα, ζητώντας στην ουσία από την ελληνική κυβέρνηση να παρέμβει στη δικαιοσύνη, όπως γίνεται στην δική του χώρα.
Μετά τις αντιδράσεις η τουρκική πρεσβεία εξέδωσε ανακοίνωση που αποδίδει παρερμηνεία στα ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης, αλλά χωρίς να αλλάζει την ουσία, αφού διατυπώνει την απειλή με πιο συγκαλυμμένο τρόπο. Η νέα ανακοίνωση έχει ως εξής: «...Η προσδοκία της Τουρκίας είναι ότι θα υπάρξει άμεση έκδοση του στρατιωτικού προσωπικού στην Τουρκία. Αυτό θα είχε πολύ θετικές επιπτώσεις στις σχέσεις των δύο χωρών. Από την άλλη, μια αρνητική απόφαση θα μπορούσε να προκαλέσει αρνητικά συναισθήματα στην τουρκική κοινή γνώμη και φυσικά αυτό είναι κάτι το οποίο (ο πρεσβευτής) δεν επιθυμεί, καθώς το βασικό του καθήκον ως πρεσβευτή είναι να βελτιώνει τις διμερείς σχέσεις και να διατηρεί την κατάσταση σταθερή».

Προκαλεί δε εντύπωση ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έδωσε καμία απάντηση στις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου πρέσβη, ενώ φρόντισε να υποβαθμίσει το θέμα.
Ακόμη περισσότερη εντύπωση προκαλεί ότι σε δηλώσεις που έκανε τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, χαρακτήρισε τους οκτώ πραξικοπηματίες, ωσάν να τους έχει ήδη δικάσει. Πριν από αυτό τον είχε εκθέσει ο ομόλογός του Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου, ο οποίος μετά την επικοινωνία που είχαν οι δύο τους, δήλωσε ότι η Ελλάδα θα εκδώσει τους οκτώ.
Το αίτημα έχουν υποβάλλει πιεστικά προς τον Έλληνα πρωθυπουργό τόσο ο Ταγίπ Ερντογάν, όσο και ο πρωθυπουργός Γιλντιρίμ.
http://eidafos.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: