Τρίτη 10 Αυγούστου 2010

Ρομπότ θα ξεκλειδώσει τα μυστικά της πυραμίδας της Giza.

Σαν ένα τεράστιο πέτρινο παζλ, η Μεγάλη Πυραμίδα, αρνείται εδώ και αιώνες να αποκαλύψει όλα τα μυστικά της.
Ένα από τα τελευταία μυστήρια είναι δύο φρεάτια που ξεκινάνε από το Θάλαμο της Βασίλισσας.
Ο σκοπός τους είναι άγνωστος ακόμη και σήμερα.
Στο σημείο αυτό έρχεται για βοήθεια η ρομποτική τεχνολογία. Το 1992 ένα ρομπότ με το όνομα Upuat 2 σκαρφάλωσε στο ένα φρεάτιο και ανακάλυψε πόρτες από ασβεστόλιθο με διαβρωμένα μπρούτζινα χερούλια.
Αργότερα το National Geographic διέσχισε το ίδιο φρεάτιο με ένα διατρητικό ρομπότ, κατάφερε να περάσει την πόρτα και ανακάλυψε άλλη μια μεγαλύτερη πόρτα πίσω από την πρώτη.
Αυτή η πόρτα είναι τώρα ο στόχος μιας τρίτης ρομποτικής αποστολής, καθοδηγούμενης από τον Dr Robert Richardson του Πανεπιστημίου Μηχανολογικής Μηχανικής του Leeds.
Από τη στιγμή που ο στόχος είναι να γίνουν όλα όσο το δυνατόν πιο προσεκτικά και χωρίς ζημιές, η εργασίες γίνονται μεθοδικά και αργά, σε σημείο να έχουν ήδη πέντε χρόνια λειτουργίας.
“Δεν έχουμε προκαταλήψεις” είπε ο Dr Richardson στην Independent “Προσπαθούμε να βρούμε στοιχεία, ώστε άλλοι άνθρωποι να βγάλουν συμπεράσματα. Υπάρχουν δύο φρεάτια. Το βόρειο φρεάτιο μπλοκάρεται από μια ασβεστολιθική πόρτα και τίποτα δε έχει διεισδύσει σ’ αυτήν την πόρτα. Στο νότιο φρεάτιο, μια προηγούμενη ομάδα μέτρησε το πάχος της πέτρας, διείσδυσε στην πόρτα και έβαλε μια κάμερα μέσα για να ανακαλύψει ότι υπάρχει άλλη μια επιφάνεια.
Θα υπολογίσουμε το πάχος της και θα προσπαθήσουμε να τη διαπεράσουμε. Προετοιμάζουμε το ρομπότ και υπολογίζουμε να το στείλουμε μέσα πριν το τέλος του έτους.”.
Σε αντίθεση με τα φρεάτια που ξεκινούν από το Θάλαμο του Βασιλιά, αυτά από το Θάλαμο της Βασίλισσας δε φτάνουν στην επιφάνεια της πυραμίδας. Τελειώνουν κάπου, πιθανώς σε ένα δωμάτιο γεμάτο με κάθε είδους μυστικά και ποιός ξέρει τί άλλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: