Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Αντίστροφη μέτρηση για τη στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη.

Αντίστροφη μέτρηση για τη στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη.
Η πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών στον ΟΗΕ Ράις προειδοποιεί τον Καντάφι ότι θα αντιμετωπίσει «αστραπιαίες και βέβαιες συνέπειες». Ο Γάλλος πρεσβευτής στον ΟΗΕ βλέπει στρατιωτική δράση «ώρες» μετά τη σύνοδο του Σαββάτου.
Ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι και οι δυνάμεις που του είναι πιστές πρόκειται να αντιμετωπίσουν «αστραπιαίες και βέβαιες συνέπειες περιλαμβανομένης της στρατιωτικής δράσης» εάν αγνοήσουν την απαίτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να επιβληθεί κατάπαυση του πυρός, δήλωσε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Σούζαν Ράις. Σε συνέντευξή της στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, η Ράις είπε ότι ο Καντάφι, οι δυνάμεις του οποίου προελαύνουν στην ελεγχόμενη από τους εξεγερμένους πόλη Βεγγάζη της ανατολικής Λιβύης, παραβιάζει με την κίνηση αυτή την απόφαση του ΣΑ/ΟΗΕ που ελήφθη την Πέμπτη και καλούσε να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός ενώ παράλληλα απαγόρευσε όλες τις πτήσεις πάνω από τη Λιβύη.
Στο μεταξύ ο Γάλλος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, Ζεράρ Αρό, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο BBC πως προβλέπει ότι θα υπάρξει ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Λιβύη «μέσα σε ώρες» από την αποπεράτωση της Συνόδου των Παρισίων για τη συνεχιζόμενη κρίση. «Αύριο θα έχουμε τη σύνοδο στο Παρίσι με όλους τους κύριους συμμετέχοντες στις επιχειρήσεις και στην διπλωματική προσπάθεια. Έτσι, νομίζω ότι θα είναι μια καλή στιγμή να σταλεί το ύστατο μήνυμα», είπε ο Αρό στην εκπομπή Newsnight του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου. «Το οποίο σημαίνει ότι οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία θα έχουν επιδώσει ταυτόχρονα το τελεσίγραφο σχετικά με την κατάπαυση του πυρός. . . και έχουμε θέσει τους όρους. Έτσι υποθέτω ότι μετά από τη σύνοδο αυτή, τις επόμενες ώρες, νομίζω. . . θα αρχίσουμε τη στρατιωτική επέμβαση».
Η σύνοδος κορυφής με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Αφρικανικής Ένωσης και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Λιβύη θα διεξαχθεί σήμερα στο Μέγαρο των Ηλυσίων, παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν.
ΗΠΑ: «Σκόπιμες» οι κινήσεις των στρατευμάτων του Καντάφι
Δυνάμεις πιστές στο Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι συνεχίζουν την προέλασή τους προς το προπύργιο των εξεγερμένων, τη Βεγγάζη, ανέφερε απόψε Αμερικανός αξιωματούχος της υπηρεσίας εθνικής ασφάλειας. Ο αξιωματούχος αυτός, που μίλησε ανώνυμα στο πρακτορείο Ρόιτερς, είπε ότι οι κινήσεις των στρατευμάτων γίνονται «σκόπιμα» μολονότι η κυβέρνηση του Καντάφι κήρυξε εκεχειρία. Η εκτίμηση για τις κινήσεις των στρατευμάτων βασίζεται στις επίσημες αναφορές που φτάνουν στις υπηρεσίες εθνικής ασφάλειας. Η κυβέρνηση της Γερμανίας απέρριψε σήμερα την πρόσκληση της Λιβύης να σταλούν παρατηρητές για να επιβλέπουν την κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και τους εξεγερμένους, τονίζοντας ότι μόνο τα Ηνωμένα Έθνη θα μπορούσαν να αναλάβουν το έργο αυτό. Ο Λίβυος υφυπουργός Εξωτερικών, Χάλεντ Κάιμ, δήλωσε σε δημοσιογράφους στην Τρίπολη ότι η κυβέρνησή του ζήτησε από την Κίνα, τη Γερμανία, την Μάλτα και την Τουρκία να στείλουν παρατηρητές για να επιβλέπουν την τήρηση της κατάπαυσης του πυρός από μέρους της.0 Μια εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ δήλωσε ότι «είναι δουλειά του ΟΗΕ και ουδενός άλλου να επιτηρεί την κατάπαυση του πυρός ή να αποφασίσει το πώς θα πρέπει να επαληθεύεται». Η Γερμανία απείχε την Πέμπτη από την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που εξουσιοδότησε την ανάληψη στρατιωτικής δράσης για την προστασία των αμάχων στη Λιβύη, την οποία τόσο η Βρετανία όσο και η Γαλλία -- επίσης χώρες-μέλη της ΕΕ -- ενέκριναν. Το Βερολίνο εξέφρασε ανησυχία για το ενδεχόμενο να υπάρξουν απώλειες μεταξύ των αμάχων.
Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι το Βερολίνο επέλεξε να μη συμμετάσχει στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη· πάντως, η Γερμανία συζητά με το NATO εάν και κατά πόσον θα μπορούσε να αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο όσον αφορά τις πτήσεις αεροσκαφών τύπου AWACS στο Αφγανιστάν για να απελευθερώσει αμερικανικά πληρώματα, συνεισφέροντας έμμεσα με τον τρόπο αυτό.
πηγή
kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: