Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Σε χειρότερη κατάσταση από ό,τι υπολογιζόταν οι ωκεανοί.

Σε χειρότερη κατάσταση από ό,τι υπολογιζόταν μέχρι σήμερα είναι οι ωκεανοί, όπως προκύπτει από έκθεση διεθνούς επιτροπής, η οποία προειδοποιεί ότι η ζωή στους ωκεανούς “κινδυνεύει άμεσα να εισέλθει σε φάση εξαφάνισης των θαλάσσιων ειδών, ανάλογη με την οποία ουδέποτε έχει παρατηρηθεί στην ιστορία του ανθρώπου”.
Εάν δεν αλλάξουν τα σημερινά δεδομένα σε σχέση με την μόλυνση των ωκεανών, η καταστροφή που θα επέλθει θα είναι ό,τι τραγικότερο έχει γραφτεί στην ανθρώπινη ιστορία έως σήμερα, τονίζει πρόσφατη έρευνα επιστημόνων.
Η προκαταρκτική αναφορά που συνέταξε η διεθνής ομάδα προγράμματος για την κατάσταση των ωκεανών (IPSO), βασίζεται σε έρευνα παγκόσμιας κλίμακας κατά την οποία εξετάστηκαν οι πολλαπλές επιδράσεις που έχουν στους ωκεανούς στρεσογόνοι παράγοντες όπως η μόλυνση, η υπεραλίευση, η άνοδος της θερμοκρασίας και πολλοί ακόμα.

«Τα αποτελέσματα είναι σοκαριστικά», είπε ο δόκτωρ Άλεξ Ρότζερς, υπεύθυνος του ερευνητικού σχήματος. «Είναι πολύ σοβαρή η κατάσταση και απαιτείται άμεση λήψη μέτρων σε κάθε επίπεδο. Παρατηρούμε τις επιπτώσεις που θα έχει –μία πιθανή επερχόμενη καταστροφή- στον άνθρωπο και τη ζωές των παιδιών μας αλλά και των επόμενων γενεών».


Η ομάδα των επιστημόνων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η καταστροφή των ωκεανών συμβαίνει με πολύ ταχύτερους από τους προβλεφθέντες ρυθμούς. Επιπλέον, βρήκαν πως ο συνδυασμός παραγόντων που επηρεάζει τώρα το θαλάσσιο περιβάλλον, συμβάλλει στις ίδιες συνθήκες που σχετίστηκαν μέχρι σήμερα με την κάθε εξαφάνιση ειδών επί γης.


Η αναφορά της IPSO μιλά για την ανάγκη άμεσων αλλαγών σε σημεία-κλειδιά: άμεση μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα, επαναφορά της ισορροπίας στο θαλάσσιο οικοσύστημα και παγκόσμια προσοχή στο τι επηρεάζει αρνητικά και τι όχι τη ζωή των ωκεανών. Επιπροσθέτως, το επιστημονικό προσωπικό καλεί τα Ηνωμένα Έθνη να άμεση και «δραστική διακυβέρνηση των παγκόσμιων θαλασσών».

Δεν υπάρχουν σχόλια: