Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Hellespont Fairfax : ένα από τα μεγαλύτερα δεξαμενόπλοια που φτιαχτήκαν ποτέ!

Το δεξαμενόπλοιο Hellespont Fairfax μαζί με τα ''αδελφάκια'' του Hellespont Alhambra, Hellespont Metropolis και Hellespont Tara ειναι 4 από τα μεγαλύτερα δεξαμενόπλοια στον κόσμο. Παλαιοτέρα υπήρξαν και αλλά μεγαλύτερα, αλλά όχι διπυθμενα και με διπλά τοιχώματα.
Κτίσθηκαν το 2002/2003 στα ναυπηγεία της Daewoo στο Okpo στην Νότια Κορέα όπου μάλιστα δυο εξ αυτών ύψωσαν και την Ελληνική σημαία.
Τα 4 αυτά σουπερτανκερ πουληθήκαν το 2004. Τα Hellespont Fairfax και Hellespont Tara τα αγορασε η Overseas Shipholding Group (OSG) και μετονομαστήκαν TI Oceania και TI Africa υψώνοντας σημαία Marshall Islands. Τα Hellespont Alhambra και Hellespont Metropolis τα αγόρασε η Βελγική Euronav NV τα οποία μετονομαστήκαν σε TI Asia and TI Europe με σημαία Βελγίου.



Τα πλοία αυτά μπορούσαν να αναπτύξουν εντυπωσιακές ταχύτητες σε σχέση με άλλα δεξαμενόπλοια της εποχής τους. Η ταχύτητα τους ήταν 16.5 φορτωμένα και 17.5 αφόρτωτα, ενώ με ευνοϊκά ρεύματα - φορτωμένα - είχαν αναπτύξει μέχρι και 22 κόμβους!
Έχοντας αρκετά πρωτοποριακά συστήματα για την εποχή τους, εκείνο που τα έκανε να ξεχωρίζουν ήταν το άσπρο χρώμα τους, άλλα και το - ξεχωριστό - σύστημα παροχής αδρανούς αερίου στις δεξαμενές έρματος. το άσπρο χρώμα της κουβέρτας μείωνε κατά πολύ τις αναθυμιάσεις του φορτίου λόγο της αντανάκλασης του Ήλιου ενώ το αδρανές αέριο, αφενός πρόσφερε μεγαλύτερη ασφάλεια και αφετέρου - λόγο έλλειψης οξυγόνου μέσα στις δεξαμενές έρματος - επιβράδυνε την οξείδωση. 
Ακόμα μείωνε την θερμοκρασία του φορτίου συμβάλλοντας και αυτό στην μείωση της θερμοκρασίας των αναθυμιάσεων.

http://www.e-nautilia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: