Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

« Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΑΝΚΥΚΛΩΣΗΣ »

    Οι περισσότεροι από εμάς μας έχουμε σαν προτεραιότητα να να φροντίσουμε και να διαφυλάξουμε με προσωπικές ενέργειες την καθαριότητα και την υγιεινή και συνήθως αυτές τις οριοθετούμε μόνο στον προσωπικό μας χώρο.
      ΄Ετσι προσπαθώντας να διατηρήσουμε καθαρό τον προσωπικό μας χώρο, παρατηρείτε το φαινόμενο ένα μεγάλο ποσοστό να αδιαφορεί να το διαφυλάξει και για το περιβάλλον γύρο του, ακόμα και για το παραμικρό σκουπιδάκι που θα ρίξουμε απερίσκεπτα σε κάποιο πεζοδρόμιο ή αυλάκι (δημόσιο χώρο), μη σκεπτόμενοι και ίσως  εν μέρη αδιαφορώντας για τις συνέπειες αυτού,.
      Αναρωτιέται κανείς όμως, πως γίνεται να συμβάλλω στη ρύπανση του περιβάλλοντος με ένα μικρό σκουπιδάκι που θα πετάξω εκτός των κάδων απορριμμάτων?
      Αποκλείεται….
      Και το «αποκλείεται» θα φέρει ένα πιο μεγάλο σκουπίδι στον ήδη συσσωρευμένο όγκο απορριμμάτων που κείτονται σε δρόμους και πεζοδρόμια και στους δημόσιους χώρους, θα επιφέρει ένα ακόμα λιθαράκι στο ήδη επιβαρημένο περιβάλλον.
       Η πραγματικότητα αυτή θα τιτλοφορείται για το άμεσο μέλλον, ενώ παράλληλα επιβαρύνει το περιβάλλον ίσως όχι άμεσα αλλά σε βάθος χρόνου η διαφορά αυτή θα είναι εμφανείς και επιζήμια, άλλο ένα σκέλος του ίδιου προβλήματος είναι και το θέμα της ανακύκλωσης σύμφωνα με έρευνα του Ευρωπαϊκού ινστιτούτου που που είχε σαν θέμα την ανακύκλωσης, πράσινη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Αγγλία η χώρα μας κατέλαβε μια από τις τελευταίες θέσεις σε ποσοστό συμμετοχής των πολιτών της, γεγονός καθόλου ενθαρρυντικό, όλοι μας μπορούμε να συνεισφέρουμε ενεργά στον βαθμό που μας αναλογεί.

   Ο πιο απλός τρόπος για να συνεισφέρουμε και εμείς ενεργά είναι  ο διαχωρισμός των απορριμμάτων μας στον προσωπικό μας χώρο σε ανακυκλώσιμα η μη, και η σωστή απόρριψη τους μετέπειτα σε ανακυκλικούς κάδους, μια πράξη που όλοι μας πρέπει να βάλουμε στην καθημερινότητα μας, να γίνει κομμάτι μας, αρκεί να αναλογιστούμε πόσα ωφέλει μπορούμε να αποκομίσαμε από μια τέτοια κίνηση.
   Σήμερα τα περισσότερα υλικά αν όχι όλα υπάρχει τρόπος να ανακυκλωθούν και μετέπιπτα να αξιοποιηθούν κατάλληλα ώστε να ενταχτούν ξανά στην ζωή μας, αυτό μπορεί να σημαίνει είτε ότι θα είναι με την ίδια η διαφορετική μορφή, μερικά υλικά όπως το γυαλί-χαρτί-σίδερο-αλουμίνιο κ.α. είναι 100% ανακυκλώσιμα δηλαδή μπορούν να έχουν έναν συνέχει κύκλο ζωής εφόσον ανακυκλώνεται και να επανέρχεται ξανά και ξανά στην καθημερινότητα μας, άλλα πάλι  διαχωρίζονται και επεξεργάζονται μόνο τα κομμάτια αυτών που μπορούν να αξιοποιηθούν. Αυτή η διαδικασία έχει σαν συνέπεια την μύωση του όγκου των απορριμμάτων που καταλήγουν στις χωματερές που ασφυκτιούν όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια λόγο των μεγάλων ποσοτήτων που καταλήγουν εκεί σε καθημερινή βάση, επίσης ένα υλικό όταν απορριφτεί έξω στο περιβάλλον η διαδικασία για να αποσυντεθεί μόνο του από την φύση μπορεί ανάλογα της σύσταση του να διαρκέσει από μερικά χρόνια μέχρι αρκετούς αιώνες, ένα ακόμα σημαντικό όφελος είναι πως αποφεύγουμε στάδια όπως η παραγωγή και η επεξεργασία που χρειάζονται τα διάφορα υλικά για να παραχθουν από την αρχή, αυτό σημαίνει πως εξοικονομούντο τεραστία ποσά ενέργειας, χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του αλουμινίου που εφόσον ανακυκλωθεί η εξοικονόμηση θα ανέλθει σε ένα ποσοστό κοντά στο 90%.
       Οι ανακυκλωτικοι κάδοι απορριμμάτων βρίσκονται τοποθετημένοι στις γειτονιές μας και σε πολλά μεγάλα καταστήματα για να εξυπηρετούν τις καθημερινές ανάγκες μας και είναι αρωγοί στην προσπάθεια για τη διαχείριση του προβλήματος των απορριμμάτων, επίσης πολλές φορές παρατηρείτε το φαινόμενο της απόρριψης στους συγκεκριμένους κάδους αντικειμένων που δεν είναι ανακυκλώσιμα δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο πρόβλημα στους εργαζομένους και στα μηχανήματα κατά της συλλογή και διαχωρισμό τους, οι συγκεκριμένοι κάδοι δεν είναι κάδοι για μπάζα – κλαδιά ούτε και σκουπιδιών, απορρίπτουμε σε αυτούς μόνο υλικά που έχουμε διαχωρίσει και είναι ανακυκλώσιμα, το σημαντικό είναι αν λειτουργούμε όλοι μας σαν ομάδα με έναν  κοινό σκοπό.
      Η πραγματικότητα όμως είναι ότι πολλοί από εμάς σφυρίζουμε αδιάφορα στην ύπαρξή τους και δεν τους δίνουμε την δέοντα προσοχή που αρμόζει σε ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως η προστασία του φυσικού μας πλούτου, με αποτέλεσμα αυτοί να παραμένουν άδειοι.
       Πρέπει να αφουγκραστούμε πραγματικά την καρδιά του πλανήτη μας, να συνειδητοποιούσαμε την αξία και το ιδικό βάρος που πρέπει να δώσουμε σε ένα τόσο σοβαρό θέμα και να τον προστατέψουμε από μια ενδεχόμενος  οικολογική καταστροφή με ανεπανόρθωτες συνέπειες.
      Με συντονισμένες κινήσεις προσπαθήσουμε ομαδικά για την καλυτέρευση της καθημερινότητας  μας, αρχίζοντας ο καθένας από το σπίτι του να υιοθετεί την ιδέα της ανακύκλωσης ως μέσο απαλλαγής από τα σκουπίδια και των άχρηστων πια ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών μας συσκευών και μεταλλαγής τους σε χρήσιμα αγαθά μέσω της ανακύκλωσης.
      Είναι επιτακτική η ανάγκη της ανακύκλωσης και στο χέρι όλων μας να κερδίσει έδαφος στη ζωή μας, ώστε τα απορρίμματα να αποτελέσουν παρελθόν και όχι απειλή για εμάς και το περιβάλλον και να μετατραπεί σε μια πραγματικότητα παραγωγικότητας και αισιοδοξίας για το μέλλον.-




                                                                            Εν-ημερωμένος  Πολίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: