Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

Σαν να μη συνέβη τίποτα.

Γράφει ο Αλέξανδρος Πιστοφίδης
Στις 26 του περασμένου μήνα, στη μεξικάνικη πόλη Iguala, μια πόλη εκατόν σαράντα χιλιάδων κατοίκων, διακόσια χιλιόμετρα νότια τη πρωτεύουσας, εξαφανίστηκαν 43 φοιτητές της παιδαγωγικής Ακαδημίας της γειτονικής πόλης Ayotzinapa.
Η Ακαδημία της Ayotzinapa είναι γνωστή σε όλο το Μεξικό για τον αριστερό της προσανατολισμό και οι φοιτητές πήγαν στην Iguala να .......συγκεντρώσουν χρήματα για τον αγώνα τους ενάντια στη λεγόμενη νέα εκπαιδευτική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης του Μεξικού.
Μετά τον έρανό τους, οι φοιτητές εξαφανίστηκαν και όπως προέκυψε μετά από μαρτυρίες, αφού είχαν συλληφθεί από την τοπική αστυνομία παραδόθηκαν στη συμμορία εμπόρων ναρκωτικών "Guerreros Unidos"( Ενωμένοι πολεμιστές), οι οποίοι και τους «τακτοποίησαν». Πριν λίγες μέρες βρέθηκαν έξω από την Iguala μαζικοί τάφοι με σώματα παραμορφωμένα για να μην αναγνωριστούν.
Μετά από μαζικές διαδηλώσεις σε όλες τις πόλεις του Μεξικού, επενέβη η Ομοσπονδιακή Αστυνομία του Μεξικού και συνέλαβε 50 ύποπτους (40 αστυνομικούς και 10 μέλη της συμμορίας "Guerreros Unidos" καθώς και τον δήμαρχο του κυβερνητικού κόμματος μιας γειτονικής πόλης, της Cocula, ως ύποπτο συμμετοχής στο έγκλημα. Ο δήμαρχος της Iguala, επίσης μέλος του κυβερνητικού κόμματος, η σύζυγός του και ο διευθυντής της αστυνομίας, που όπως αποδείχθηκε έπαιρνε κάθε μήνα 45.000 δολάρια, έχουν εξαφανιστεί και αναζητούνται.

Εντωμεταξύ, στους μαζικούς τάφους που υπέδειξαν δύο μέλη της συμμορίας, βρέθηκαν και πολλά άλλα πτώματα. Η εξαφάνιση κάθε χρόνο χιλιάδων ανθρώπων στο Μεξικό από οργανωμένες συμμορίες εμπόρων ναρκωτικών και αστυνομικούς που συνεργάζονται μαζί τους δεν είναι σπάνιο φαινόμενο στο Μεξικό, αυτό όμως ξεπερνάει κάθε φαντασία. Σύμφωνα με τον καθηγητή Rafael Benítez του Πανεπιστημίου «UNAM» της πόλης του Μεξικού, το ένα τρίτο των 31 ομοσπονδιακών κρατιδίων του Μεξικού ελέγχεται από τις συμμορίες εμπόρων ναρκωτικών, καθιερώνοντας τον όρο "Narco-Política".

Το περίεργο είναι, ότι πρόεδρος του Μεξικού εδώ και δύο χρόνια είναι ο Ενρίκε Πένια Νιέτο, μέλος του Θεσμικού Επαναστατικού Κόμματος (Partido Revolucionario Institucional -PRI), του Αιμιλιάνο Ζαπάτα, που κυβέρνησε το Μεξικό αδιάκοπα από το 1929 μέχρι το 2001 και είναι μάλιστα μέλος και της «Σοσιαλιστικής Διεθνούς».


Ακόμα πιο περίεργη βεβαίως είναι η σιωπή της διεθνούς κοινότητας και πολλών ΜΜΕ που αποσιώπησαν το γεγονός ή το υποβίβασαν σαν να είναι κάτι συνηθισμένο, όπως υποβίβασαν και το θάνατο των 100 ατόμων που πυρπολήθηκαν στο κτίριο των συνδικάτων της Οδησσού.


Εάν αυτό συνέβαινε π.χ στη Βενεζουέλα, στην Κούβα ή στη Νικαράγουα, θα είχαν συγκληθεί όλα τα Συμβούλια του ΟΗΕ (Ασφαλείας, Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ.λ.π.)


Αυτό που συνέβη στην Iguala είναι σαν να μη συνέβη. Σαράντα τρεις αριστεροί λιγότεροι. Μπροστά στις δεκάδες χιλιάδες νέων που εξαφανίστηκαν τις δεκαετίες 50,60 και 70 από τα «Τάγματα Θανάτου»(Escuadrones de la muerte) και τα «Αντικομμουνιστικά Τάγματα» (Battalion anticommunista) σε όλη τη Λατινική Αμερική με το συντονισμό και του ελληνικής καταγωγής αμερικανού διπλωμάτη John Dimitri Negroponte, τι είναι σαράντα τρεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: