Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Γαλλικό ντοκιμαντέρ: «Η Ελλάδα είναι το πειραματόζωο που θα πείσει όλους να αποδεχτούν την λιτότητα» (vid)

Με συνέντευξή του στην ισπανική ιστοσελίδα publico.es, ο Φιλίπ Μενού, ανεξάρτητος Γάλλος δημοσιογράφος ο οποίος για πολλά χρόνια εργάστηκε στη δημόσια γαλλική τηλεόραση, τονίζει πως «η Ελλάδα είναι το πειραματόζωο μιας τρομακτικής πολιτικής». 
Για εκείνον το παιχνίδι έγκειται στο να πειστούν οι λαοί πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος από αυτόν της λιτότητας και να δεχθούν αγόγγυστα το μεγάλωμα της ψαλίδας των ανισοτήτων. Παράλληλα, μιλά για το μαύρο στην ΕΡΤ, αλλά και για τον αγώνα του Μανώλη Γλέζου που διεκδικεί τις γερμανικές αποζημιώσεις, χαρακτηρίζοντάς τον ως το «πραγματικό «μνημείο» στην Ελλάδα». Ο ίδιος μιλά με αφορμή το μίας ώρας περίπου ντοκιμαντέρ του με θέμα την Ελλάδα. Στην ταινία «Η Ελληνική Θύελλα», ο Μενού έχει σε πρώτο πλάνο τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης σε οικονομικό, αλλά και κοινωνικό επίπεδο. 
Δίνει λόγο να ακουστούν εργαζόμενοι, ακτιβιστές, οικονομολόγοι, γιατροί, υπουργοί, άνεργοι, φιλόσοφοι… 
Ο Μενού επιχείρησε να αναδείξει τα δίκτυα αλληλεγγύης που δημιουργήθηκαν μέσα στα χρόνια της κρίσης στη χώρα μας, προκειμένου να βοηθηθούν οι πληγέντες από την οικονομική θύελλα. Οπως αναφέρει ο δημοσιογράφος της ισπανικής ιστοσελίδας που του πήρε τη συνέντευξη, το ντοκιμαντέρ «είναι η οπτική γωνία της κρίσης, όπως αυτή μπορεί να ιδωθεί από μέσα, μιας Ελλάδας σαν πειραματόζωο. 
Εξάλλου, η ταινία ανοίγει τη συζήτηση για την κρίση στην ευρωζώνη, παραδομένη στον οικονομικό καπιταλισμό. 
Ενα ντοκιμαντέρ που λειτουργεί ως φωνή αφύπνισης και εγρήγορσης». Ο Μενού καλείται στη συνέντευξη, η οποία αναδημοσιεύεται και από το κουβανικό μέσο ενημέρωσης cubadebate.cu, να απαντήσει στην ερώτηση του Alex Αnfruns, η οποία αφορά στο πώς αναδεικνύει τον ρόλο των μέσων μαζικής ενημέρωσης αναφορικά με την ελληνική κρίση. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, ο Μενού αποτυπώνει το πώς τα ΜΜΕ αιτιολογούν ή ακόμη και δικαιολογούν αυτόν τον πραγματικό πόλεμο σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο εναντίον της Ελλάδας. 
H συνέχεια εδώ http://www.xorisoria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: