Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

Ρωσικοί S-400 Στη Συρία Εγκλώβισαν 18 Τουρκικά F-16. Η Άγκυρα Τα Κατέβασε Άρον-Άρον Υπό Τον Φόβο Κατάρριψης.

Το ρωσικό σύστημα αντιαεροπορικής/αντιβαλλιστικής άμυνας μακρού βεληνεκούς S-400 Triumph που έχει μεταφερθεί στην αεροπορική βάση της Λαττάκεια, εγκλώβισαν 18 τουρκικά μαχητικά F-16 που απογειώθηκαν για αποστολές επιτήρησης ή και επιχειρήσεις στα σύνορα με τη Συρία η τουρκική Αεροπορία από εχθές υπό τον φόβο των αναχαιτιστικών Su-30SM που συνοδεύουν τα ρωσικά μαχητικά κρούσης, στέλνουν πλέον, αντί για δυάδες ή τετράδες, 18άδες μαχητικών!). 

Τα λαμπάκια του RWR άναψε στα κόκπιτ των ...
τουρκικών μαχητικών και με δεδομένο ότι το συύστημα έχει πιθανότητες κατάρριψης 98% εχθρικού μαχητικού σε μία ακτίνα 250 χλμ. (92% έχει το S-300 στα 150 χλμ.) επέστρεψαν άρον άρον στις βάσεις τους. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, επρόκειτο για τη στιγμή που η Μόσχα βομβάρδιζε το κομβόι των φορτηγών που μετέφερε όπλα στους Τουρκομάνους και τους τζιχαντιστές. 


Οι Τούρκοι απογείωσαν συνολικά 18 μαχητικά F-16 ταυτόχρονα, αλλά με το που  “ξεκόλλησαν” από τον αεροδιάδρομο, οι πιλότοι τους διαπίστωσαν πώς είχαν ήδη “κλειδωθεί” από τα ραντάρ των S-400. Μια λάθος κίνηση αρκούσε για να καταρριφθούν. 

Σε καμία περίπτωση οι Ρώσοι δεν ήταν διατεθειμένοι να προειδοποιήσουν. Το έχουν πει άλλωστε σε πολλές και διαφορετικές γλώσσες μετά την κατάρριψη του Su-24 πως δεν πρόκειται να συγχωρεθεί κανέναν λάθος, επιμένοντας πώς οι δικοί τους πιλότοι ποτέ δεν προειδοποιήθηκαν πριν τα τουρκικά F-16 εξαπολύσουν τον πύραυλο εναντίον του ρωσικού βομβαρδιστικού ενώ αυτό πετούσε σε συριακό εναέριο χώρο. 

Πρόκειται για πρόβα πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας;
Αναλυτές εκτιμούν πώς αυτό θα εξαρτηθεί από τις προθέσεις του Ερντογάν. Ο Τουρκικός Τύπος επιβεβαιώνει πώς τουρκικά μαχητικά έχουν μετακινηθεί προς τα σύνορα της Συρίας και μάλιστα ότι εντολή είναι να απογειώνονται 18 F-16 ταυτόχρονα προκειμένου να έχουν καλύτερο έλεγχο της περιοχής. 



Αυτό όμως δεν είναι αρκετό. Οι S-400 μπορούν να τα καταστρέψουν πριν ακόμη απογειωθούν. Σύμφωνα με τον Ρώσο στρατιωτικό αναλυτή Bladimir Anokhin (δηλώσεις του στο Sputnik) τα προηγμένα αντιαεροπορικά-αντιπυραυλικά συστήματα βρίσκονται ήδη στη Συρία, ανεπτυγμένα στην αεροπορική βάση της Λαττάκειας και η Μόσχα είναι αποφασισμένη να τα χρησιμοποιήσει σε περίπτωση που τεθεί σε κίνδυνο ξανά ρωσική αποστολή. 

Όπως έχει γράψει και το pronews.gr οι Ρώσοι πλέον δείχνουν αποφασιστικότητα και βεβαίως καμία εμπιστοσύνη στην Τουρκία. Για το λόγο αυτό κάθε αποστολή θα γίνεται με αεροπορική και αντιαεροπορική κάλυψη. Το υπουργείο Άμυνας μάλιστα φαίνεται να έχει λάβει την απόφαση να στείλει ακόμη 10-12 Su-34 στη Συρία προκειμένου να αναλάβουν το ρόλο των παλαιών Su-24. 

“Η Ρωσία με την ανάπτυξη των S-400 στέλνει μια σκληρή προειδοποίηση στην Τουρκία”, επισημαίνει ο Anokhin, υποστηρίζοντας και αυτός πώς η κατάρριψη του Su-24 ήταν μία στρατιωτική και πολιτική πρόκληση.
«Ήταν μια εναέρια ενέδρα, πράγμα που σημαίνει ότι ήταν μια προγραμματισμένη εκτέλεση. Είχε εγκριθεί», σημείωσε και εξήγησε: 
“Αυτό συνέβη γιατί οι Τούρκοι ήθελαν να τρομάξουν τη Ρωσία, να περιορίσουν την ένταση των αεροπορικών επιδρομών στα διυλιστήρια πετρελαίου που χρησιμοποιούν οι τζιχαντιστές για να στείλουν λαθραίο πετρέλαιο στην Τουρκία και γιατί ήθελαν να προσφέρουν στον ISIS μία μικρή ελπίδα ότι θα συνεχίσουν να αγωνίζονται”. 

Η ανάπτυξη των S-400 δεν έχουν προκαλέσει μόνο πανικό στην Άγκυρα, αλλά έχουν προβληματίσει σφόδρα και τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν ήδη εκφράσει τις ανησυχίες τους για κλιμάκωση της κατάσταση στη Συρία μετά την εξέλιξη αυτή. 

"Έχουμε πολύ καλή συνεργασία με τους Ρώσους" δήλωσε ο αντιπτέραρχος Charles Brown που είναι επικεφαλής των ΗΠΑ στη Συρία και πρόσθεσε πώς “οι S-400 περιπλέκουν αρκετά τα πράγματα”. Και πώς να μην συμβαίνει αυτό, αφού Τούρκοι και Αμερικανοί βρίσκονται σε κλοιό αντιαεροπορικών συστημάτων από στεριά και θάλασσα (με το Moskva και όχι μόνο). 

Όπως σημειώνει σε σημερινό της δημοσίευμα η ρωσική εφημερίδα Kommersant, το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Ρωσίας είχε προτείνει να σταλούν στη βάση Hmeymime της Συρίας τα συστήματα S-300 αλλά τελικώς αποφασίστηκε να σταλούν οι S-400 ώστε να δοκιμαστούν σε πραγματικές συνθήκες για πρώτη φορά. Το μόνο που απομενει να δούμε είναι σε βάρος ποιου.


pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: