Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Η γοργόνα της Ρωσίας έχει όνομα και... τιμή

Πέμπτη, Μάρτιος 26, 2009 - 17:15

Ανατριχιαστικές εικόνες ενός νεκρού πλάσματος με φρικιαστικό πρόσωπο, χέρια και σώμα που μοιάζουν ανθρώπινα, αλλά με κορμό και ουρά… ψαριού από τη μέση και κάτω, κάνουν τον γύρο του κόσμου μέσω του Internet! Το απόκοσμο ον που μοιάζει με μυθική γοργόνα φέρεται να ξεβράστηκε στην ακτή μιας λίμνης στη Ρωσία. Είναι, λοιπόν, πραγματικότητα οι αρχαίοι θρύλοι;

Οποιος έχει στο μυαλό του την Αριελ, την πανέμορφη «Μικρή γοργόνα» της ταινίας κινουμένων σχεδίων, ή την... Ντάριλ Χάνα στο «Splash» καλά θα κάνει να τις ξεχάσει. Το πλάσμα που φέρεται να βρήκαν ψαράδες στη ρωσική λίμνη είναι φρικτά άσχημο και απόλυτα τρομακτικό! Είναι φαλακρό, με μακριά πτερύγια που έχουν σχήμα μαλλιών στο κεφάλι, με κίτρινα μάτια, εφιαλτικά μυτερά δόντια που ξεπροβάλλουν μέσα από ένα ολοστρόγγυλο στόμα και κάτισχνο σώμα!

Το τερατώδες ον θυμίζει έντονα τις τρεις Γοργόνες της ελληνικής μυθολογίας, που γεννήθηκαν από τον Φόρκη και την Κητώ και είχαν την ιδιότητα να απολιθώνουν όποιον τις κοιτούσε στα μάτια. Η Ευρυάλη και η Σθενούσα ήταν αθάνατες και μόνον η Μέδουσα, την οποία τελικά σκότωσε ο Περσέας, ήταν θνητή. Και οι τρεις ήταν απαίσιες στην όψη, με στρογγυλό πρόσωπο και πλατιά μύτη, δόντια που έμοιαζαν με χαυλιόδοντες, χάλκινα χέρια και με φίδια αντί για μαλλιά! Σύμφωνα με τον Ομηρο, τραγουδούσαν τόσο γλυκά, που όποιος τις άκουγε τρελαινόταν και ήθελε να πάει μαζί τους... Ο Οδυσσέας διέταξε τους συντρόφους του να τον δέσουν στο κατάρτι για να ακούσει το τραγούδι τους χωρίς να κινδυνεύσει και τους έφραξε τα αυτιά, ώστε να κωπηλατούν χωρίς να τις ακούν.

Πέρα από τις δεκάδες αναφορές ναυτικών του 17ου και του 18ου αιώνα που δεν αποδείχθηκαν ποτέ, παρόμοιες οντότητες έχουν αναφερθεί (και φωτογραφηθεί) τα προηγούμενα χρόνια σε διάφορα σημεία του κόσμου. Μία από αυτές φέρεται να ξεβράστηκε νεκρή στη μαρίνα του Chennai της Ινδίας μετά το τσουνάμι της 26ης Δεκεμβρίου 2004 και λέγεται ότι φυλάσσεται με αυστηρά μέτρα ασφαλείας στο μουσείο Egmore, πράγμα που ωστόσο αρνούνται οι υπεύθυνοί του!

Αυτό το παράξενο πλάσμα, που λέγεται ότι βρέθηκε στη Ρωσία, έχει… όνομα και τιμή! Το λένε «Μαρίνα» και στοιχίζει γύρω στις 10.000 δολάρια, τόσο τουλάχιστο το κοστολογεί αυτός που το έπλασε! Γιατί, πίσω από την τρομακτική γοργόνα κρύβεται ένας Αμερικανός καλλιτέχνης, ο 45χρονος γλύπτης Χουάν Καμπάνα.



Τα... μυθικά πλάσματα που «γεννιούνται» μέσα σε γκαράζ

Ο 45χρονος γλύπτης Χουάν Καμπάνα από την Τάμπα της Φλόριντας «ερωτεύθηκε» τις Γοργόνες όταν είδε στην Ιαπωνία ένα πανάρχαιο ξύλινο αγαλματίδιο... Από τότε, η κατασκευή τέτοιων πλασμάτων αποτελεί τη «σφραγίδα» του στη σύγχρονη Τέχνη. Το 2006 η δουλειά του εντυπωσίασε στην έκθεση «Παραφυλώντας τη Χίμαιρα» με θέματα από την Κρυπτοζωολογία και τα πλάσματα των μύθων.

Τα μακάβρια δημιουργήματά του «γεννιούνται» στο... γκαράζ του σπιτιού του, αλλά δεν αποκαλύπτει την τεχνική του. Σε πρόσφατη συνέντευξή του στους «Times» της Φλόριντας, όπου αρνήθηκε ακόμη και να φωτογραφηθεί, παραδέχθηκε μόνο ότι χρησιμοποιεί αληθινά απομεινάρια ψαριών, τα οποία ψωνίζει από την αγορά και τα στηρίζει σε ρέπλικες ανθρώπινων σκελετών! Τα λεπτά και μακριά χέρια και τα δόντια προέρχονται από νεκρούς μπαμπουίνους και του τα πουλάει ένας επενδυτής από την Αφρική!

«Αν έκανα όμορφες γοργόνες, δεν θα ενδιαφερόταν κανείς! Δεν έχω σκοπό να φτιάξω κούκλες ή παιχνίδια... Ξέρετε, μπορεί οι γοργόνες να υπήρξαν στ’ αλήθεια. Είναι πιο πιθανό ο άνθρωπος να προήλθε από τη θάλασσα, παρά από τον πίθηκο...» απαντάει στην ερώτηση γιατί κάνει τα πλάσματά του τόσο τρομακτικά.

«Οταν τελειώσω ένα κομμάτι, το πουλάω στις δημοπρασίες του eBay με μια μικρή ιστορία για το πώς, δήθεν, το βρήκα... Δεν κοροϊδεύω κανέναν. Η ιστορία είναι μέρος της Τέχνης...» υποστηρίζει ο Καμπάνα.


ΜΑΝΟΣ ΤΣΑΓΚΑΡΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: