Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

Χαμός στην Ολλανδία -Ξεσηκώθηκε μια πόλη και αντιδρά στο άνοιγμα κέντρου υποδοχής μεταναστών [εικόνες]

Χαμός στην Ολλανδία -Ξεσηκώθηκε μια πόλη και αντιδρά στο άνοιγμα κέντρου υποδοχής μεταναστών [εικόνες] Μια διαδήλωση εναντίον της σχεδιαζόμενης έναρξης λειτουργίας ενός κέντρου για τους πρόσφυγες που αιτούνται άσυλο σε μια μικρή πόλη της Ολλανδίας σημαδεύτηκε από εκτεταμένα επεισόδια, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη η αστυνομία, διευκρινίζοντας ότι 14 πρόσωπα συνελήφθησαν.
Μερικές εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το βράδυ της  Τετάρτης μπροστά στο δημαρχείο της πόλης Χελντερμάλσεν, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη μια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για το ενδεχόμενο άνοιγμα ενός κέντρου υποδοχής το οποίο θα φιλοξενεί 1.500 αιτούντες άσυλο.

«Περί τις 20:00 (21:00 ώρα Ελλάδας) η ατμόσφαιρα εκφυλίστηκε τελείως», δήλωσε ο Λούτε Νίουρτ, επικεφαλής της τοπικής αστυνομίας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα, προσθέτοντας ότι 70 ως 80 πρόσωπα επιτέθηκαν εναντίον των αστυνομικών και του δημαρχείου.
Πέτρες, μπουκάλια και άλλα αντικείμενα εκσφενδονίστηκαν εναντίον των αστυνομικών και του κτιρίου του δήμου, διευκρίνισε ο Νίουρτ. Η αστυνομία έκανε χρήση προειδοποιητικών πυρών και απώθησε τους διαδηλωτές.
Οι ταραξίες ανέτρεψαν τα φράγματα μπροστά στο δημαρχείο κι αποπειράθηκαν να εισβάλουν στο κτίριο, χωρίς επιτυχία. Δύο αστυνομικοί και πολλοί διαδηλωτές τραυματίστηκαν ελαφρά.


Η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ακυρώθηκε και περίπου 300 άνθρωποι που επρόκειτο να συμμετάσχουν μεταφέρθηκαν για λόγους ασφαλείας στον πρώτο όροφο του κτιρίου και κατόπιν σε κοντινό αστυνομικό τμήμα.
Δεκατέσσερις ταραξίες, όλοι τους κάτοικοι της Χελντερμάλσεν, μιας πόλης 27.000 κατοίκων, συνελήφθησαν, σύμφωνα με τον επικεφαλής της αστυνομίας, ο οποίος πρόσθεσε ότι θα εξεταστούν εικόνες από τα επεισόδια για να αναγνωριστούν και άλλοι ύποπτοι.
«Πρόκειται να αναγνωρίσουμε τον μεγαλύτερο αριθμό ταραξιών ώστε να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης», δήλωσε ο Γιον Λούκας, εκπρόσωπος της εισαγγελίας, στην ίδια συνέντευξη Τύπου.

Το ζήτημα της υποδοχής μεταναστών προκαλεί όλο και μεγαλύτερη πόλωση στην Ολλανδία. Ο διάλογος για το ζήτημα σε τοπικό και σε εθνικό επίπεδο σημαδεύεται πλέον από ανταλλαγές ύβρεων και προσβολών, απειλητικές επιστολές και βία.
«Υπάρχουν όρια που είναι απαραβίαστα», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης και Ασφάλειας Κλάας Ντάικχοφ, σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από την ολλανδική τηλεόραση. «Όταν κάποιος εκφράζει τη γνώμη του, αυτό προφανώς επιτρέπεται, αλλά δεν μπορεί να το κάνει πετώντας αντικείμενα».
Αναγνωρίζοντας ότι το ζήτημα της υποδοχής προσφύγων είναι «δύσκολο», τόνισε ότι τα επεισόδια στην Χελντερμάλσεν «δεν έχουν προηγούμενο».
iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: