Δευτέρα 2 Μαΐου 2016

Το βιβλίο που εξαφάνισαν από τα ελληνικά σχολεία …ΕΠΕΙΔΗ ΑΝΕΦΕΡΕ ΕΚΤΕΝΩΣ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΔΝΤ

Δυστυχώς λίγοι είναι οι τυχεροί που κατάφεραν να διδαχθούν το βιβλίο ιστορίας της Α Λυκείου του Λευτέρη Σταυριανού, την δεκαετία του 1980 και πιο συγκεκριμένα το σχολικό έτος 1984-85 και αυτό γιατί η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ύστερα από ασφυκτικές πολιτικές πιέσεις από εσωτερικό και εξωτερικό έσπευσε να το αποσύρει «άρον άρον».

Ο λόγος, για το βιβλίο ιστορίας «Ιστορία του Ανθρώπινου Γένους» που εκείνη την περίοδο με το «ριζοσπαστικό» του ύφος μάλλον «έθιξε» πολλά πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα, ανέφερε εκτενώς πως λειτουργούσε -το γνωστό σε όλους πλέον- Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μίλησε για τον έλεγχο των ΜΜΕ και τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης και γενικότερα αφύπνιζε συνειδήσεις, σε μια εποχή μάλιστα που όλα τα «σκοτεινά» σχέδια έμπαιναν σε εφαρμογή.

Το βιβλίο ιστορίας του Σταυριανού μπορεί να πει κανείς πως σίγουρα ήταν «προφητικό» και σίγουρα πολύ μπροστά από την εποχή του, φωτίζοντας πτυχές που κάποιος μπορεί να δει μόνο τη σημερινή εποχή, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα όσα συμβαίνουν στη χώρα μας εν έτη 2016, όπως ο διεθνής έλεγχος της οικονομίας μας (ΔΝΤ) αλλά και οι πολιτικές μεθοδεύσεις και παρεμβάσεις από τους «εταίρους» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που χρησιμοποιούνταν πριν πολλές δεκαετίες από διδακτορικά καθεστώτα του Τρίτου κόσμου.

Ο συγγραφέας κόντρα στο ρεύμα της εποχής, προσπάθησε να προσεγγίσει τα αίτια της οικονομικής εξαθλίωσης και της κοινωνικής αστάθειας που βίωναν οι χώρες του Τρίτου κόσμου και όχι μόνο, προσπαθώντας να αναλύσει παράλληλα ποιος ήταν ο ρόλος που έπαιζαν οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και ποια συμφέροντα κρύβονταν πίσω από την ανεξέλεγκτη δράση τεράστιων πολυεθνικών εταιρειών που έβαζαν στο μάτι τον πλούτο των χωρών αυτών.

Μεταξύ άλλων, στο βιβλίο γίνεται αναφορά για τι ωμές πολιτικές παρεμβάσεις των δυτικών δυνάμεων σε σημείο την ανατροπή δημοκρατικών καθεστώτων και κυβερνήσεων από τον λαό του, στον έλεγχο των ΜΜΕ για την χειραγώγηση της κοινής γνώμης, αλλά και στις μεθοδεύσεις από ξένα κεφάλαια και εταιρείες που στοχεύουν στην υπαγωγή των κρατών σε καθεστώς οικονομικής υποτέλειας όπως ο δανεισμός και οι επενδύσεις.

Χαρακτηριστικό απόσπασμα είναι τα όσα αναφέρει ο συγγραφέας για τη δράση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και οι ομοιότητες που υπάρχουν στις παρελθοντικές του πολιτικές πριν δεκαετίες με αυτές που ακολουθεί και στην Ελλάδα.

«οι συγκαλυμμένες ενέργειες και δραστηριότητες, που έχουν ακτίνα δράσης σε ολόκληρο τον πλανήτη, πραγματοποιούνται από τις μυστικές υπηρεσίες και ο αριθμός τους είναι πράγματι εντυπωσιακός.


Το σημαντικό γεγονός πάντως είναι ότι συνδυάζονται με δραστηριότητες των διεθνών οικονομικών οργανισμών, όπως της Διεθνούς Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Επειδή οι ΗΠΑ συνεισφέρουν κατά το μεγαλύτερο ποσοστό σε αυτούς τους οργανισμούς, ασκούν την επιρροή τους για την διάθεση των δανείων. Τα δάνεια αυτά χορηγούνται κάτω από συγκεκριμένους όρους που επιβάλλουν συμπίεση των αμοιβών των εργαζομένων, διευκόλυνση της κερδοσκοπικής δραστηριότητας των ιδιωτικών επιχειρήσεων, περιστολή των κοινωνικών δαπανών κτλ., δηλαδή αναπαράγουν τις σχέσεις ανισότητας και στο εσωτερικό της χώρας μεταξύ της εργασίας και του κεφαλαίου και μεταξύ της χώρας αυτής και των πλουσίων χωρών. Τα δικτατορικά αυταρχικά καθεστώτα παρέχουν εγγυήσεις ότι δεν θα πραγματοποιηθούν σημαντικές μεταβολές στις σχέσεις αυτές, γι αυτό και ενισχύονται και οικονομικά και στρατιωτικά».
teleytaiaexodos

Δεν υπάρχουν σχόλια: