Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Αμετακίνητος ο Καντάφι. Συνεχίζουν οι διαδηλωτές.Φόβοι για 1000 νεκρούς στη Λιβύη.Επικήρυξε τους "ηγέτες της εξέγερσης" ο Καντάφι..

Mάχη για να κρατήσει την Τρίπολη και πόλεις στα δυτικά της χώρας δίνει ο Μουαμάρ Καντάφι. Την ίδια ώρα στελέχη του τον εγκαταλείπουν, οι διαδηλωτές ανακηρύσσουν την απελευθέρωση πόλεων στα...ανατολικά, με την αρχή να έχει γίνει στην Βεγγάζη και τη Διεθνή κοινότητα να απειλεί με κυρώσεις και να προσπαθεί να βρει τρόπους να σταματήσει τη σφαγή που συντελείται τις τελευταίες ημέρες στη Λιβύη εις βάρος των αντικαθεστωτικών διαδηλωτών.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα καταδίκασε χθες ως απαράδεκτη τη χρήση βίας εναντίον των διαδηλωτών. Χάος επικρατεί στο αεροδρόμιο της Τρίπολης καθώς οι ξένοι υπήκοοι που ζουν και εργάζονται στη χώρα την εγκαταλείπουν μαζικά. Σε εξέλιξη επιχείρηση επαναπατρισμού των Ελλήνων που ζουν στη Λιβύη με τον υφυπουργό Εξωτερικών να μεταβαίνει στη χώρα για το συντονισμό της επιχείρησης. Ο Μπαράκ Ομπάμα στο διάγγελμά του τόνισε ότι ο κόσμος πρέπει να μιλήσει με "μια φωνή" και πως οι ΗΠΑ εξετάζουν διάφορες επιλογές για δράση σε συνεργασία με τους συμμάχους της. "Η κυβέρνηση της Λιβύης θα βρεθεί προ των ευθυνών της για τις πράξεις της" είπε ο Ομπάμα.
Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον θα ταξιδέψει τη Δευτέρα στη Γενεύη προκειμένου να παραστεί στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Οι Ευρωπαίοι πρεσβευτές στις Βρυξέλλες δήλωσαν ότι είναι έτοιμοι να επιβάλλουν επιπλέον μέτρα κατά της κυβέρνησης του Καντάφι. Εκτιμάται ότι θα επιβληθούν οικονομικές κυρώσεις κατά της Λιβύης, ωστόσο αμφισβητείται η αποτελεσματικότητα αυτών. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ,στη συνεδρίαση της Τρίτης, καταδίκασε τη χρήση βίας στη Λιβύη και ζήτησε να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης για να λογοδοτήσουν, αυτοί που ευθύνονται για τις επιθέσεις σε βάρος των πολιτών. Ωστόσο ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε αντίθετος στην επιβολή κυρώσεων κατά του λιβυκού καθεστώτος με το σκεπτικό ότι αυτές θα επιβαρύνουν το λαό. "Δεν είναι σωστό να ενεργήσουμε βεβιασμένα σ΄αυτήν την περίσταση. Και δεν είναι σωστό στην παρούσα φάση να ληφθούν μέτρα κατά της Λιβύης γιατί τα μέτρα αυτά θα τιμωρήσουν τον πληθυσμό", τόνισε ο Ερντογάν.
Πηγή
http://greece-salonika.blogspot.com
Περισσότεροι από 1000 είναι οι νεκροί στη Λιβύη, η οποία έχει επαναστατήσει κατά του επί 42 χρόνια ηγέτη της, Μουαμάρ Καντάφι.
Την εκτίμηση αυτή έκανε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Φράνκο Φρατίνι.
«Δεν έχουμε πλήρη εικόνα σχετικά με τον ακριβή αριθμό των θυμάτων της εξέγερσης στη Λιβύη», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών.

Επικήρυξε τους "ηγέτες της εξέγερσης" ο Καντάφι.
Η "Επιτροπή του Λιβυκού Λαού για τη Γενική Ασφάλεια" κάλεσε σήμερα τους διαδηλωτές να παραδώσουν τα όπλα τους και προσέφερε αμοιβές σε όσους δώσουν πληροφορίες για τους ηγέτες της εξέγερσης, τονιζεται σε...ανακοίνωσή της που μεταδόθηκε από τη λιβυκή τηλεόραση.
"Οποιος παραδώσει το όπλο του και δείξει μεταμέλεια θα εξαιρεθεί από δικαστικές διώξεις. Η επιτροπή καλεί τους πολίτες να συνεργασθούν και να δώσουν πληροφορίες για τα πρόσωπα που ηγήθηκαν της νεολαίας, τούς προμήθευσαν με όπλα, χρήματα, τοξικές ουσίες και παραισθησιογόνα χάπια". Σύμφωνα με την ανακοίνωση της επιτροπής, όποιος συνεργασθεί θα λάβει αμοιβή.
Ο λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι έχει κατά τα φαινόμενα απωλέσει τον έλεγχο μεγάλων περιοχών του ανατολικού τμήματος της χώρας, πλούσιων σε πετρέλαιο, αλλά παραμένει αποφασισμένος να καταπνίξει την εξέργεση με οποιοδήποτε κόστος, σε πείσμα της κατακραυγής της διεθνούς κοινότητας, η οποία ετοιμάζει μαζική έξοδο ξένων υπηκόων από τη Λιβύη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: